ВЛАДИМИР ДОНЧЕВ: БОРИСОВ С ИЗВЪНРЕДЕН ДЕМАРШ „СПАСЯВА” ПАРЛАМЕНТАРИЗМА! – www.359news.bg

ВЛАДИМИР ДОНЧЕВ: БОРИСОВ С ИЗВЪНРЕДЕН ДЕМАРШ „СПАСЯВА” ПАРЛАМЕНТАРИЗМА!

Животинският политически инстинкт на Борисов сработи и той пъргаво притича до НС да набие канчетата и на парламентарната група на ГЕРБ и на коалиционните партньори. Страхът и раздразнението от опозиционните нападки в парламента по време на предизборната кампания отстъпиха пред опасенията от негативните последици и всеобщата вълна на обществено неодобрение от разпускането на парламента в нелепата предизборна ваканция.

Борисов бързо разбра, че повече ще загуби от обществения упрек срещу поредното парламентарно безобразие и издаде директива за ново извънредно заседание на НС и преразглеждане на Избирателния кодекс. Действително коалиционните му партньори с невероятно раздвоение на политическата им личност се опитват да изстискат всичко от партньорството без да дадат жертви и умело се крият зад широкия гръб на ГЕРБ в парламента. РБ безспирно жили управлението на ГЕРБ в кампанията на Трайков, но също така си затваря очите срещу безумията на собствените си министри, които са с един от най-ниските рейтинги. Борисов ясно заяви, че няма да търпи това и ще хвърчат министерски глави ако реформаторите не решат какви да бъдат – опозиция или управляващи.

Парадоксалното е, че Радан Кънев и Трайчо Трайков имат определен интерес това да се случи. Това е така, защото и Москов и Лукарски и Ненчев отдавна са се еманципирали от политическия блок, който ги е излъчил и си играят своя политическа и най-вече икономическа игра. И да уволни министрите им Радан Кънев и Трайчо Трайков ще спечелят, защото ще бъдат жертви и опозиционери в очите на избирателите, а президентската им кандидатура ще увеличи шансовете си.

Това дори може да катализира и създаването на нов политически субект, към което те явно се стремят. От друга страна така ще се освободят от натрапчивото присъствие на хора като Москов, които им тежат вече твърде много. Патриотите пък в комбинация с Атака се стремят да разширят максимално влиянието си и да се превърнат в значим политически субект – незаобиколим при следващите избори. Проблемът е че ГЕРБ плаща в момента цената на техните популистко-властови напъни при изработването на Избирателния кодекс. Задължителното гласуване и ограничаването на секциите в чужбина бяха резултат от техен натиск, дори изнудване.
Сега Борисов отказва да плати цената на „патриотичните” избирателни промени. Всъщност той най-добре е запознат с механизма на политическото използвачество, който неминуемо се изражда в политическо предателство. Преди години Борисов изгради политическата си кариера върху временните сделки със Симеон, Първанов и Доган. В определени моменти те го подкрепяха и засилваха влиянието му, докато той заигра постепенно и поетапно срещу всеки от тях и така успя да изгради партията си и да стигне до върха.

Сега Борисов е изправен пред същата ситуация, но от другата страна. Партньорите му го цакат със собствените му карти, укрепнали политически и икономически от коалиционното партньорство. Инстинктът му заработи и в условията на всеобщо обществено недоволство той прибягна до типичен за него драстичен ход – да заплаши партньорите си с раздяла. Нещата за Борисов обаче са променени. Той не разполага с дълга листа от потенциални партньори. Продължителната политика на подаръци и развращаване на опозиция с власт и пари даде своите отровни плодове – политическото пространство е дотолкова удребнено и корумпирано, че ГЕРБ трудно може да намери устойчив и значим политически партньор за стабилно управление.

От аварийните действия на Борисов в кандидатпрезидентската кампания ясно се разбира, че той се тревожи всъщност за следващите избори – парламентарните. На тях вероятно вече ясно ще се разбере, че политиката: „ разделяй, плащай, заплашвай и владей „ на ГЕРБ вече е непечеливша и страната ще влезе в трайна политическа криза. Как ще излезем от нея никой все още не може да предвиди!

Снимка- Internet
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *