Владимир Дончев: Големите партии в Пловдив нагло нарушават правилата за предизборна агитация. РИК наказва тенденциозно само „Да България” по донос на Барековите хора – www.359news.bg

Владимир Дончев: Големите партии в Пловдив нагло нарушават правилата за предизборна агитация. РИК наказва тенденциозно само „Да България” по донос на Барековите хора

Кампаниите в Пловдив са доста добра представителна извадка на националните избори, защото в този  град традиционно се разгарят ожесточени, а понякога решаващи предизборни битки между основните играчи. Настоящите парламентарни избори не правят изключение. Всички партии и особено системните се впуснаха в битката с неподозирана стръв и спортна злоба, които естествено и този път доведоха до прекрачване на правилата. БСП и особено ГЕРБ, разчитайки на щедрото си финансиране от бюджетната субсидия се постараха да демонстрират разточителна кампания на ръба на кича.

Местните гербаджии, които традиционно демонстрират липса на вкус, пак се хвърлиха на огромни билбордове с лика на Борисов и безвкусни кресла, като взети от лоби на хотел на Ветко Арабаджиев. Същите са доста странно разхвърляни около огромната им и претрупана рекламната шатра в суперцентъра на града – срещу кметството. Проблемът е, че нито винилите с изпъчения Борисов, нито кулите – Пиза с физиономията на Менда Стоянова, а и другите им рекламни материали не се вписват в изискването на Изборния Кодекс за задължителния надпис – предупреждение за купуването и продажбата на гласове. В агитационните им материали този надпис е много под изискуемите 10 %, не е в поле или въобще липсва.

Червените отвърнаха с грандомански голям павилион наблизо до ГЕРБ, взет от любимия на местния им лидер Гергов Пловдивски панаир и украсен щедро с партийната им символика. Проблемът е, че всичките им агитационни надписи са също в грубо нарушение на ИК, защото надписът – предупреждение за покупко – продажбата на гласове е далеч под 10 % и не е обособен в отделно поле.

На фона на тези огромни партийни рекламни съоръжения павилионът на коалицията „ Да България „ изглежда скромен и елегантен, прочее напълно в съзвучие с цялата им кампания в града. Оригиналната ефирна дървена конструкция във форма на полукълбо е напълно прозрачна и заслужено привлича погледите на хората. Симпатичните млади доброволци, които денонощно я населяват от началото на кампанията обясниха, че конструкцията символизира разбирането на трите партии в коалицията им – „Да България“, Зелените и Деос за прозрачна администрация. Приятната полусфера украсена в зелено и лилаво, приличаща на миниобсерватория е удачно разположена до градската градина и от нея често се разнася на живо музиката на укулеле, което прави така, че около нея винаги има хора с деца и забавна шумотевица. Вероятно именно повишеният интерес към рекламното пространство на младата коалиция е предизвикало ревността на големите играчи, които трудно могат да преглътнат активната й и позитивна кампания.
Преди дни зам.-председателят на Районната избирателна комисия, предложен от партията на Бареков е посетил неколкократно павилиона на младите хора от Да България, взел е материали, снимал е, мерил е с метър и пр. Естествено само на този павилион, а не и на другите партии. Естествено, защото хората на Бареков още от началото на кампанията водят мръсна война срещу „Да България” с доноси и жалби, вдъхновена от незнайно КОЙ.

Острието в тази доста тенденциозна проверка е човекът на Бареков в 16 РИК, небезизвестният Кристиян Гьошев, известен със забавното си, не особено талантливо и не особено успешно участие в разни музикални реалитита. По устният сигнал на Гьошев Районната избирателна комисия бързо се самосезира и издава акт за „незаконни„ агитационни материали на Да България, които прочее са далеч по-изрядни от тези на големите системни партии.

Иронията в тази като цяло забавна за пловдивските избиратели случка е, че Барековият човек в 16 РИК, известен в града като „Кристиян Матурата„ през 2012 г.  беше пребит от футболни запалянковци заради склонността си да търси евтини сензации и да се вре навсякъде.Тогава именно настоящата кандидатка от листата на „Да България“ д-р Христамян, известен  лицево-челюстен хирург оправи разкрасената физиономия на Гьошев. За благодарност той тръгна да се заяжда точно с нея и нейните хора. Както се казва: Няма ненаказано добро! Тази случка, разбира се по никакъв начин не попречи на оригиналната кампания на „Да България“, около павилиона, на която продължават да се трупат хора.

Районната избирателна комисия се произнесе учудващо бързо и без много умувания по тенденционните и неподкрепени с протокол и доказателства обвинения на Гьошев срещу „Да България“. Решението се обжалва от юристите на „Да България“ и не е ясна съдбата му.  Остана обаче неприятното усещане, че родното задкулисие се опитва да се разправи с новия и застрашаващ го играч на политическия терен, злоупотребявайки с правилата на ИК. Важният въпрос сега е дали ще има същото отношение към прииждащите сигнали от обикновени хора за нарушенията на големите системни партии. От това пловдивските граждани ще си направят изводите за безпристрасността на 16 РИК Пловдив.

Снимки – Интернет, Facebook
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *