ВСС отряза Горанов, ще вдига заплатите на съдебната власт – www.359news.bg

ВСС отряза Горанов, ще вдига заплатите на съдебната власт

Висшият съдебен съвет отказа да отмени решението си за увеличаване на заплатите в съдебната система. Това става ясно от писмо до финансовия министър Владислав Горанов.В мотивите за това се посочва, че магистратите спазват фискалната дисциплина и стандартите за независимост на съдебната власт, гарантирани от Конституцията и Закона за съдебната власт. По-рано финансовият министър в писмо призова те да оттеглят решението си.

Според ВСС единственият вариант за увеличение заплатите е от реализираните икономии във Фонд „Работна заплата”, защото така не се засягали останалите разходи по бюджета. От ВСС припомнят на Владислав Горанов, че в управленската програма на правителството и в стратегията за продължаване на реформата в съдебната система, запазването на върховенството на закона е сред основните приоритети. Те допълват, че вече са започнали работа по прекрояване на съдебната карта, като са закрити няколко съдилища. Размерът на несъбраните от НАП вземания в бюджета на съдебната власт са близо 750 млн. лева, припомня ВСС.
И така според членовете на съвета това е отказ държавата да изпълнява функциите си по обезпечаване бюджета на съдебната власт и лишава кадровия орган от възможността да намери вътрешни резерви за изпълнение на законоустановените си правомощия. Според тях дебатът, свързан с решението за увеличение на заплатите създава неправилно обществено усещане, че съдебната власт не разполага с независимост при вземане на решения за разпореждане със самостоятелния си бюджет, а е поставена в зависимост от дискреционните решения на изпълнителната власт, пише в писмото до Горанов. ВСС предлага диалог на Владислав Горанов за бюджета на съдебната власт./http://www.blitz.bg/
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *