Ясни са номинираните за „Юрист на годината 2013“ – www.359news.bg

Ясни са номинираните за „Юрист на годината 2013“

16 номинации за Юрист на годината за 2013 г. направиха съдебните репортери и журналистите от правния ресор от централните медии в конкурса на „Правен свят“. До официалното обявяване на наградите остава един ден, церемонията ще се състои на 12 февруари в „Шератон“.

По традиция наградите са две, като едната от тях се определя на базата на номинации на ресорните журналисти – онези, които ежедневно отразяват работата на съдебната система и законодателството. И тази година колегите изпратиха разнообразни, но много добре мотивирани предложения за Юрист на годината.

Общо 30 журналисти от 22 централни медии номинираха следните юристи по азбучен ред: Ана Караиванова, Благовест Пунев, адвокат Васил Василев, Димитрина Ангелова, Евгени Диков, Елка Атанасова, Иван Коев, Калин Калпакчиев, Кристиан Таков, Лазар Груев, Методи Лалов, Недялка Попова, Румен Ненков, Снежанка Кьосева, Сотир Цацаров и Христо Иванов.

Две от номинациите – за доц. д-р Кристиан Таков и за прокурор Недялка Попова съвпадат с номинациите, направени на сайта „Правен свят“.

Въпреки изключително ниския рейтинг на Конституционния съд през 2013 г. и тежките удари по авторитета му, започнали още със скандалните избори за попълване на овакантените места в парламентарната му квота, двама конституционни съдии намериха място в номинациите на съдебните репортери – Благовест Пунев като самостоятелна номинация, както и съвместно с колегата си Румен Ненков.

vezni

Във времена на политическа криза, на каквато безспорно станахме свидетели през 2013 г., Конституционният съд е призван да заеме категорично ролята си на гарант за върховенството на Конституцията, от която произтичат всички основни граждански права и свободи. Спорно е дали това се случи през изминалата година. Още повече, че през 2013 г. заради някои от решенията си, съдът за първи път бе подложен на широка критика от гражданите и правната общност. В тези моменти един член на Конституционния съд се открои с позицията си – Благовест Пунев. Често той бе в малцинство и му се налагаше да я изразява с особени мнения, дори когато е докладчик, като по делото за лустрацията в държавните медии. Пунев се открои и като един от малцината членове на КС, които открито говорят за нуждата от реформа в институцията и за това как решенията там се вземат без реална дискусия„, мотивират се колегите.

Със сходни аргументи е номиниран и колегата му Румен Ненков – практически първият, който остро повдигна въпроса, че в организацията и функционирането на КС има много дефекти, съществуването на които е облагодетелствано от факта, че КС е една твърде затворена система.

По същия начин членовете на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев и Елка Атанасова са номинирани от журналистите за тяхната отдаденост и задълбочена работа по проблема с натовареността в съдебната система. Дейността им е оценена положително не само от магистратската общност, но и от Европейската комисия. За Калпакчиев има и самостоятелни номинации, докато Елка Атанасова е номинирана само съвместно с него.

Заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Евгени Диков се радва на одобрението на много от анкетираните журналисти, заради: „Блестящото справяне с нелеката задача да застане начело на СГП по време на огромната криза на доверие, предизвикана от скандала с подслушванията. И заради куража да оглави НСлС, една неработеща институция, с амбицията да я изправи на крака. Чист, безукорен човек, необременен от съмнения в задкулисие, с висок авторитет сред колегите си.“ Мотивите към различните номинации на Диков сочат колко е важно за авторитета на един магистрат името, с което той се ползва сред колегите си и по-широката общност на юристите. А Диков безспорно се радва на голямо уважение – и като професионалист, и като почтен човек. .

Доц. д-р Кристиан Таков получи номинация от колегите „за високоморалната и просветителска позиция, която зае по време на събитията от последната година. Кристиян Таков е блестящ юрист, но за оценката на един юрист на такава позиция е важно и неговото гражданско чувство.“

Прокурор Недялка Попова от Окръжна прокуратура-Пазарджик е номинирана заради перфектния начин, по който отстоява позицията на държавата по делото срещу имамите.
Сред отличените от журналистите традиционно присъства и председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев, който „успява да отстоява независимостта на съдебната власт, въпреки натиска на изпълнителната“.

Главен прокурор Сотир Цацаров пък е отбелязан, защото е бил най-голяма изненада за 2013 г. „Беше фаворит на Цветан Цветанов и Бойко Борисов, а остави всички в почуда какво се случва“, мотивират се колегите.

Христо Иванов от Българския институт за правни инициативи (БИПИ) е номиниран „за изключително активната позиция по ключови въпроси на правосъдната реформа, за това, че се наложи се като една от най-влиятелните фигури от неправителствения сектор“. „Неговата дейност през 2013 година, както и дейността на организацията, която представлява, направи особено актуален въпросът за случайното разпределение на делата в съдебната система. Благодарение на положените усилия и проверките на БИПИ, темата намери място в доклада на Европейската комисия„, аргументират се още журналистите.

Заради битката му за сградата за Софийския районен съд, столичните журналисти отбелязват и председателя на съда Методи Лалов.

Съдия Димитрина Ангелова от СГС е номинирана заради достойното си поведение, когато се отведе от делото срещу Цветан Цветанов.

Адвокат Васил Василев (от кантората Доковска, Атанасов и съдружници) е включен в класацията не само заради множеството публично известни дела, по които се явява като защитник, но и конкретно за делото, което води и засега спечели на първа инстанция срещу СДОТО – за подслушани негови разговори с клиента му Николай Цонев в нарушение на Закона за адвокатурата.

Съдия Снежанка Кьосева от СГС получи номинация също по конкретен повод – заради безукорното водене на делото срещу обвинения за двойно убийство Владимир Бошнаков и тежката присъда от доживотен затвор без замяна.

Сред отличените от журналистите са и съдия Иван Коев от СГС и главният инспектор на ИВСС в оставка Ана Караиванова.

„Правен свят“ благодари за чудесно мотивираните номинации на всички колеги от БНТ, бТВ, Нова телевизия, ТВ7, БТА, БНР, Дарик радио, Медиапул, БГНЕС, BNEWS, e-vestnik, сайта „Съдебни репортажи“, вестниците „Труд“, „24 часа“, „Капитал“, „Монитор“, „Сега“, „Дневник“, „Преса“, „Стандарт“, „Телеграф“, „Новинар“.

Отделно от това, за наградата Юрист на годината 2013 на „Правен свят“ са номинирани трима юристи – съдията от Върховния административен съд Александър Еленков, преподавателят от СУ доц. д-р Кристиан Таков и прокурорката от Окръжна прокуратура – Пазарджик Недялка Попова. Мотивите за техните номинации са публикувани на специалния подсайт „Юрист на годината 2013„. Специална комисия ще определи победителя сред тях. На сайта на „Правен свят“ се проведе и гласуване, резултатите от което ще бъдат обявени отделно.

Имената на наградените ще бъдат обявени утре вечер на тържествена церемония в зала „Сердика“ на Шератон София хотел Балкан. Спонсори на събитието са Винпром Пещера, Виваком, издателство Сиела Норма АД, адвокатските дружества „Спасов и Братанов“ и „Пенков, Марков и Партньори“, както и ЧСИ Неделчо Митев. Медиен партньор на събитието е Darik news.

Източник „Правен свят“
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *