Юнкер изключи вероятността да подаде оставка – www.359news.bg

Юнкер изключи вероятността да подаде оставка

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкеризключи вероятността да подаде оставка заради скандала с данъчните предимства, които Люксембург е осигурявал незаконно на големи фирми, докато Юнкер беше премиер.

В интервю за германския вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ Юнкер изрази недоумение от очакванията да подаде оставка като председател на ЕК.

Люксембург бе обвинен от разследващи журналисти, че е подпомагал укриване на данъци и е разрешавал забранени от ЕС държавни помощи за различни предприятия.
Това се случва в много държави-членки и не съм чул някой премиер да се е оттеглил от поста си, защото ЕС е отхвърлил иск за предоставяне на държавна подкрепа на частни предприятия в нужда, заявява Юнкер в интервюто.

Люксембург не е правил нищо по-различно от това, което са правили още 24 държави-членки, а именно привличане на инвестиции, твърди още той.

Според него, авторитетът му не е пострадал от избухналия скандал. Председателят на ЕК настоя в интервюто за хармонизиране на данъчното законодателство сред членките от ЕС , за да се избягват подобни скандали в бъдеще. 35 международни фирми са спестили дължими данъци, изнасяйки се в Люксембург през последните години, като сред тях са „Дисни“ и „Скайп“. Между 2009-а и 2013-а година те са укрили милиони долари данъци чрез дъщерните си фирми в Люксембург./bnr.bg
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *