Южнокорейски фирми с намерение за инвестиции у нас – www.359news.bg

Южнокорейски фирми с намерение за инвестиции у нас

Южнокорейска компания, която е сред световните лидери във високите технологии, търси нови идеи в България, в които да инвестира. Друга фирма пък има интерес да произвежда бронирани автомобили у нас, стана ясно при посещението на президента Росен Плевнелиев в Сеул. Привличането на южнокорейски инвестиции в областта на високите технологии е сред акцентите на визитата на българския държавен глава в Република Корея. Посещението му е по повод 25 години от установяване на дипломатическите отношения между двете държави.

В Сеул президентът Росен Плевнелиев обсъди с корейския президент Пак Гън-хе възможностите за развитие на търговията и инвестициите и сътрудничеството между двете държави в областта на инфраструктурата, високите технологии, енергетиката, земеделието и образованието. България и Южна Корея подписаха меморандуми за сътрудничество в областта на отбраната и на науката и технологиите, както и договореност за сътрудничество в областта на образованието и културата.

За България Корея е стратегически партньор в Азия, подчерта президентът Росен Плевнелиев: България предоставя една добра бизнес среда, гарантира свободен достъп до 500-милионния пазар на ЕС. Приветстваме и проявения от Република Корея засилен интерес за сътрудничество в областта на селското стопанство и производството на храни, както и за участието на корейски компании в енергийни и инфраструктурни български проекти.

Южнокорейският президент Пак Гън-хе благодари на България за последователната подкрепа по въпроса за ядреното разоръжаване на Северна Корея и за подкрепата за концепция за мирно обединение на Корейския полуостров. България и Корея ще търсят начини за подобряване на търговските връзки.

Двете страни ще работят за разширяване на сътрудничеството в областта на енергетиката, отбраната, науката, технологиите, инфраструктурата, земеделието, околната среда, образованието и културата. От голямо значение за Блъграия и Корея е подписаният днес меморандум за сътрудничество в областта на науката и технологиите, защото България има отличен опит в развитието на фундаменталните изследвания, а Корея е една от най-напредналите страни в областта на приложните науки, заяви южнокорейският президент.

Президентите на България и Корея подписаха декларация за партньорство.
В областта на военното сътрудничество компанията „Киа“ има интерес да произвежда бронирани автомобили. Нашият министър затова е тук, те ще преговарят. Очаква се посещение в България. В областта на земеделието и производството на храни има огромен интерес към българското кисело мляко, българските вина се търсят много, не сме добре представени. Можем да бъдем много по-ефективни. Поканихме ги за концесии на български находища и за участие във високотехнологични български инфраструктурни проекти. Тука говорим за реверсивни връзки и за тунели на български магистрали и жп линии, посочи президентът Плевнелиев.

Очакват се конкретни проекти в областта на високите технологии. Един от световните лидери в електрониката „Самсунг“, компанията, която инвестира милиарди долари годишно, подписа меморандум за сътрудничество със „София тех парк“.

И ние се надяваме, че ще успеем да ги привлечем в „София тех“ и първата стъпка е направена, заяви Плевнелиев.

Компанията вече търси нови идеи в България, в които да инвестира, обясни Георги Бръшнаров от българската асоциация на софтуерните компании и управител на една от водещите фирми в сектора:

Нямам информация за конкретна инвестиция, но със сигурност има поне десет, които се разглеждат много внимателно и са на стадий предварително финансиране. Основно е софтуерни проекти и мобилни апликации, това са нещата, в които България вече има достатъчно опит и се надявам първите подобни инвестиции да се случват в тази област
./bnr.bg,БГНЕС
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *