Забавяне на строежа на газовата връзка с Гърция може да ни струва договора за доставка от Азербайджан – www.359news.bg

Забавяне на строежа на газовата връзка с Гърция може да ни струва договора за доставка от Азербайджан

България ще загуби европейски средства, договорени по предприсъединителната програма, ако реалният строеж на българско-гръцката газова връзка не започне догодина, предупреди шефът на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Петьо Иванов. Евентуално забавяне може да струва на страната ни и договора за доставка на синьо гориво от Азербайджан, предупреди той:

Рискът е продиктуван от това, че ако ние до 2020 година не въведем в експлоатация газопровода, съответно няма да имаме възможност да пренасяме количествата природен газ и ще сме в нарушение на нашите договорни отношения с Азербайджан. Без обезпечаването на тези количества тръбата много трудно може да бъде конкурентоспособна, съответно да бъде изградена.

Искането на „Булгаргаз“ синьото гориво да поскъпне от април с 32 на сто е разумно и обосновано, каза още в интервюто си за „Хоризонт“ Петьо Иванов:

Смея да твърдя, че действително това са реални цифри, и въпреки или ако бъде увеличена с около 30% цената на газа, в района ние ще продължаваме да бъдем достатъчно конкурентоспособни.
Булгаргаз“ трябва да внесе окончателното си предложение за цената на природния газ до утре. От Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) поискаха от компанията да потърси вътрешни резерви, за да не се налага голямо поскъпване./БНР/

ЕПА/БГНЕСКоментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *