Забраниха свещенослужение на дякон Филип заради скандални снимки – www.359news.bg

Забраниха свещенослужение на дякон Филип заради скандални снимки

Ловчанският митрополит Гавриил е наложил забрана за свещенослужение на дякон Филип заради скандални снимки, става ясно от съобщение на канцеларията на Ловчанска митрополия. От там припомнят, че на 5 март в катедралния храм „Света Троица“ в Ловеч е бил ръкоположен за дякон Радослав Данков Калапиш от София.

Документите за ръкоположението му били утвърдени от Епархийския съвет на Ловчанска епархия и Светия Синод на БПЦ. В тях се е съдържало свидетелство за изповед, както и препоръка от уважаван свещеник от Софийска епархия, в чиято църква това лице се е черкувало. Въз основа на тази и друга изрядно оформена документация било извършено ръкоположението, съобщават от Ловчанска митрополия.
От там допълват, че на следващия ден /6 март/ в медийното пространство били разпространени фотографии и коментари, отнасящи се до личността на новоръкоположения дякон Филип, които не се съвместяват със сана, в който той е ръкоположен.

„За съжаление тези факти от личния живот на Радослав Данков Калапиш ни бяха напълно неизвестни към момента на ръкоположението. Във връзка с гореизложеното Ловчанският митрополит Гавриил налага забрана за свещенослужение на дякон Филип /по л.к. Радослав/ Данков Калапиш до пълното изясняване на фактите, свързани с поведението му, както в личен, така и в социален план, до момента на ръкоположението“, се казва още в съобщението.

Насроченото за 19 март ръкоположение за свещеник на дякон Филип е отменено.
„Считаме за важно да опровергаем една от клеветите, които по повод ръкоположението на Радослав Данков Калапиш, бяха разпространени в медийното пространство. Посочено е, че Ловчански митрополит Гавриил „за 15 години като митрополит е низвергнал и прогонил около 15 авторитетни свещеници“, посочват още от митрополията. От там съобщават, че за 16-годишното служение на митрополит Гавриил са наказани с низвержение за много сериозни църковни провинения 8 свещенослужители.

Същевременно свещенослужители от Ловчанска духовна околия излязоха с декларация по случая, след състояла се вчера /8 март/ редовна свещеническа конференция. Те подкрепят действията и решенията на Ловчанския митрополит и посочват, че не желаят да приемат в редиците си новоръкоположения дякон Филип, чийто „личен и социален живот петни достойнството на православния свещенослужител и на православния християнин въобще“./БТА
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *