ЗАМ.-МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА ВАСИЛ ВАСИЛЕВ СЕ СРЕЩНА С АНДРЕ СЬОТРИК – ДИРЕКТОР НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ НА ФИЛМИ ЗА ЛЮБОВТА В МОНС, БЕЛГИЯ – www.359news.bg

ЗАМ.-МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА ВАСИЛ ВАСИЛЕВ СЕ СРЕЩНА С АНДРЕ СЬОТРИК – ДИРЕКТОР НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ НА ФИЛМИ ЗА ЛЮБОВТА В МОНС, БЕЛГИЯ

Заместник-министърът на културата Васил Василев се срещна в Брюксел с Андре Сьотрик – директор на Международния фестивал на филми за любовта в Монс, Белгия.

В хода на разговора зам.-министър Васил Василев покани Андре Сьотрик и неговия екип да гостуват в София веднага след участието им на предстоящото двадесет и второ издание на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост” във Варна, който през тази година променя периода си на провеждане и ще бъде от 22 до 28 юни т.г. в морската ни столица. Заместник-министър Василев предложи на Андре Сьотрик и неговия екип да им съдейства и за организиране на среща с Изпълнителна агенция „Национален филмов център” към Министерство на културата, за да им бъдат представени условията на заснемане на кинопродукции у нас с цел поощряване на бъдещи копродукции. Той препоръча на Андре Сьотрик да се срещне в София и с ръководството и студенти на НАТФИЗ «Кр. Сарафов», където се подготвя новата талантлива генерация български актьори и режисьори. Заместник-министърът на културата Васил Василев разказа подробно на Андре Сьотрик и за предстоящото 12-то издание на Международния фестивал за късометражно кино “В Двореца”, който традиционно се провежда в Балчик в края на месец юни и началото на юли, като обеща да го запознае и с неговите организатори с цел бъдещо сътрудничество и установяване на творчески контакти. Основан през 2003 г., фестивалът “В Двореца” прерасна от състезателен форум за студентски филми в най-големия и престижен фестивал за късометражно кино в България и региона, като проявата винаги се организира в партньорство и с подкрепата на Министерството на културата и ИА „Национален филмов център”, подчерта зам.-министър Васил Василев.

Г-н Андре Сьотрик благодари за отправената му покана от заместник-министър Василев, като същевременно отебляза, че през 2015 г. белгийският град Монс ще бъде Европейска столица на културата и подготовката за тази значима инициатива е в ход. Директорът на Международния фестивал на филми за любовта в Монс Андре Сьотрик посочи още, че се надява сътрудничеството и партньорството между кинотворците от Белгия и България да става все по-активно, като в заключение той пожела успех на всички български градове, които продължават в надпреварата за избор на Европейска столица на културата 2019 в България.
В миналогодишното 29-то издание на Международния фестивал на любовния филм (FIFA) в белгийския град Монс, провел се през февруари 2013 г., бяха показани 7 филма от България – 4 игрални, 1 документален и 2 късометражни. Те бяха обединени от първия по рода си „Фокус на българското кино“ на престижния форум на авторското кино във Валония. Сътрудничеството между Международния фестивала на любовния филм в Монс и нашия кинофестивал „Любовта е лудост“ във Варна стана факт най-вече заради сходството на профилите им, очаква се това засилено сътрудничество в киното да даде възможност на филми, автори и млади кинотворци от Валония, Брюксел и България да се опознават по-добре чрез редица съвместни дейности.

Повече за Фестивала на филми за любовта в Монс, Белгия:

http://www.fifa-mons.be/documents/espacepro/30/dossier_de_presse_fifa30.pdf
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *