Започва обсъждането на антикорупционните проектозакони на ГЕРБ и БСП в парламента – www.359news.bg

Започва обсъждането на антикорупционните проектозакони на ГЕРБ и БСП в парламента

Започва разглеждането на законопроектите за антикорупционен закон на БСП и ГЕРБ. На днешните заседания на комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление и комисията за борба с корупцията за първи път ще бъдат представени и обсъдени проектозаконите.

В понеделник на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, свикан от президента Румен Радев трябваше да се вземе общо решение за борбата с корупцията. БСП и ГЕРБ представиха законопроектите си, но заседанието беше отложено за 17-ти октомври.
Основните разлики между законопроектите на двете политически сили са кой да назначава председателя на единния антикорупционен орган и дали той да има разследващи функции. От ГЕРБ предлагат шефът на Комисията за борба с корупцията да се назначава от НС с обикновено мнозинство, а останалите й членове да се гласуват отново от парламента по предложение на председателя. Социалистите от друга страна не отстъпват от предложението си председателят на органа за борба с корупцията да се назначава от държавния глава. От ГЕРБ предлага антикорупционното звено да няма разследващи функции, но да има правомощия да отправя сигнали и препоръки към прокуратурата. От БСП са на мнение, че комисията трябва да има разследващи функции и да има право да изисква СРС./https://www.tvevropa.com
Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *