Земетресение с магнитуд 4,6 по Рихтер край Асеновград – www.359news.bg

Земетресение с магнитуд 4,6 по Рихтер край Асеновград

Земетресение с магнитуд 4,6 по скалата на Рихтер е регистрирано в района на Асеновград. Земният трус е бил около 01:41 ч. през нощта на около 2 километра от Асеновград и на дълбочина от 14 км.

По първоначална информация земетресението е усетено в Пловдив и другите населени места в региона. Има съобщения, че са го усетили, дори и по високите етажи в София.

Земетресението попада в категорията на умерените земетресения, които не водят до щети и пострадали, но предизвикват уплаха и дискомфорт. Трусът е продължил няколко секунди и е бил съпроводен със силен тътен.

Няма данни за щети и пострадали, съобщиха от общината в Асеновград. В местната пожарна също не са постъпвали сигнали за проблеми свързани с труса.

трус
/www.emsc-csem.org 
От Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, съобщиха че е имало над 20 значително по-слаби вторични трусове, най-силните два, от които са били с магнитуд около 2.5, като не е изключено слабата сеизмичност да продължи и през деня, но хората едва ли ще усещат, посочва NOVA.

Тези около последващи земни трусове през тази нощ в Пловдивско са в категорията на микроземетресенията и дори не са били усетени от хората.

Според Европейския сеизмологичен център земетресението е било със сила 4,8 по скалата на Рихтер, а епицентърът – на около 2 километра североизточно от Асеновград. Сред градовете, в които е било усетено земетресението са София, Асеновград, Пловдив и Благоевград.

трус
/www.emsc-csem.org

Този район е един от най-активните на територията на страната, в Крумово имаше такова земетресение преди 15 години с магнитуд около 4,2 по Рихтер а през 1994 г. край Поповица имаше земетресение с магнитуд 4,5. Това е една повтаряемост, средно на около десетина години на такива земетресения, която съществува в този район и това е добре, защото се разтоварват земните напреженияможещи да доведат до катастрофални земетресения, каквото е имало през 1928 г. с магнитуд 7, припомни пред БТА проф. Емил Ботев от НИГГГ при БАН.

 nova.bg, БТАКоментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *